Karaya vuran yunuslarla ilgili bilimsel çalışmaların uzun yıllardır yürütüldüğü Batı Karadeniz sahil şeridi boyunca İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) yaptığı detaylı denizel çöp araştırmasının makalesi yayınlandı.
Makale, yoğun gemi trafiği ve kıyı hareketliliği nedeniyle Karadeniz’in denizel çöplere karşı oldukça savunmasız olduğunun altını çiziyor. Araştırmaya göre, toplanan atıkların büyük bölümü, 2-7 cm büyüklüğündeki tanımlanamayan plastik parçalar ile plastik şişe, kapak gibi içecek kaynaklı çöplerden oluşuyor.
Araştırma, aynı zamanda, Karadeniz’deki kıyısal kirliliğin sınırları aşan bir sorun olduğunu ve karasal kirliliğin baskınlığına rağmen, kayıt altına alınan çöplerin yarısının denizaşırı kökenli olduğunu vurguluyor.
Elde edilen veriler doğrultusunda ortaya çıkan en çarpıcı bilgi ise, etiketlenen çöplerin yarısının 25 farklı ülkeden gelmesi ve bu ülkelerin yalnızca yüzde 23’ünün Karadeniz bölgesinde yer alan ülkeler olması.
Gemi ve kara kökenli kirlenmenin kökenini ve miktarını inceleyen makalenin özetine ve temel grafiklerine aşağıdaki adresten ulaşabilir, makalenin tamamı için de, aynı sayfada yer alan irtibat bilgilerini kullanarak ilgili yazarlara ulaşabilirsiniz (www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141113612002243).
Topçu, E.N., et al., Origin and abundance of marine litter along sandy beaches of the Turkish Western Black Sea Coast, Marine Environmental Research (2012), dx.doi.org/10.1016/j.marenvres.2012.12.006
Arazi çalışmalarının bir bölümü, 2008 yılında İZ TV’de “Boğaz’daki Çöplük” belgeselinde yer almıştı. Belgeselin 10 dk’lık ilgili parçasını youtu.be/84GTIW68PB8 adresi üzerinden izleyebilirsiniz.