Geçtiğimiz yıl hayvan kaçakçılarının elinden kurtarılan 83 sürüngen, 53 kuş ve 13 memeli, 10 aylık bir hazırlık, iyileşme ve rehabilitasyon süreci sonunda Amazon ormanlarına geri bırakıldı.
Centre for Attention and Appreciation of Wildlife (CAV) yetkilileri, bu süre içinde doğadaki diğer canlılara hastalık bulaştırma riskini önlemek için 150 hayvanı ayrıntılı ve düzenli bir tıbbi muayeneden geçirdi; idrar ve kan testleriyle yaklaşık bir yıl boyunca takip etti. Bakıcılarıyla minimum temas halinde olan hayvanların, doğal yaşam alanlarına benzer ortamlarda kendi türlerinden hayvanlarla sosyalleşmeleri sağlandı.
Doğaya geri bırakma aşamasını planlarken, ormanda kendilerini savunabilecek durumda olan, kolay av olmayacak, nispeten daha iri alfa erkekleri ve daha genç bireyleri seçtiklerini belirten CVC Biyoloğu Lorena Gomez, “Dövülmüş, yaralanmış, sakat bırakılmış veya beslenme alışkanlıkları değiştirilmiş, kısacası had safhada kötü muamele görmüş hayvanları şimdilik doğaya geri bırakamıyoruz. Fakat onların yeniden özgürlüğe kavuşması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Askeri bir kargo uçağının arkasında, iki saatlik bir yolculuk sonunda Palmira’dan Solano’ya ulaşan hayvanlar, beş saatlik bir tekne yolculuğunun ardından Amazon Ormanları’nın derinliklerinde yeni bir hayata başladı.
Çevre Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz iki yıl içinde Kolombiya’da yaklaşık 55 bin bitki ve yabani hayvan hayvan kaçakçılarından kurtarılmıştı.
Kolombiya, ev sahipliği yaptığı 54 bin farklı bitki ve hayvan türüyle, biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en zengin 10 ülkesi arasında yer alıyor.
17 Mart 2015, Yunuslara Özgürlük Platformu
Kaynaklar