Geçtiğimiz yıl Kaş’ın tutsak yunusları Misha ve Tom, Hisarönü’ne taşınmış ve Kaş Dolphin Park kapanmıştı. Misha ve Tom, onlara eziyet eden insanların elinden kurtarılıp rehabilitasyona alındıktan sonra, Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, uluslararası çevre ve hayvan koruma örgütlerine Kaş’ta bir daha asla yunus parkı açılmayacağının sözünü vermişti.
Oysa, 8 Aralık 2011 tarihinde Bodrum Güvercinlik’teki tutsak yunuslar Ada, Doğa, West ve Ada 1 Kaş’a taşındı.
Belediye Başkanı ise 12.12.2011 tarihinde Belediye’den tamamen habersiz bir şekilde yunusların Kaş’a getirildiğini açıkladı.
Türkiye’nin en kötü durumda olduğu düşünülen 4 yunusu, daha önce agresifleşip birbirlerine saldırdıklarında, telleri açabilmek için ağızlarını yaraladıklarında ve pislik içinde naylon torbalarla oynadıklarında basında yer almışlardı.
Aynı yunuslar, şimdi Kaş’ta küçücük bir deniz kafesinde yaşam mücadelesi verecekler!
Lütfen bu işkencehanenin tekrar açılmaması için sesinizi yükseltin! Yasal hakkınız olan aşağıdaki bilgi edinme yazısını, tarih, isim-soyad ve T.C. kimlik numarası bilgilerinizle birlikte ilgili kurumlara gönderin.
Ve daha büyük protestolar için www.yunuslaraozgurluk.com ve facebook.com/yunuslaraozgurluk adreslerini takip etmeye devam edin!
* * *
BİLGİ EDİNME METNİ ve GÖNDERİLECEK ADRESLER
Tarih:
Konu: Kaş’a taşınan dört yunus hakkında
(Başvurumuz, BİMER’e de iletilmiştir)
T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
ANTALYA İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
KAŞ İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
MUĞLA İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
BODRUM İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ANTALYA VALİLİĞİ
KAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI
08.12.2011 tarihinde, gelen iki farklı ihbar sonucunda, Kaş’taki eski yunus parkının olduğu, tellerle çevrelenmiş deniz sahasının içine 2 yunus transfer edildiğini öğrendik. Hemen ardından Kaş’taki bağlantılarımızı devreye sokarak, getirilen yunusların iki değil, 4 adet olduğu bilgisini edindik.
2010 yılında Kaş’taki yunus parkı kapatılmış, yunuslar Fethiye-Hisarönü’ne taşınmış, ulusal ve uluslararası boykotlar sonucunda buradaki park da kapatılmıştır. Geçtiğimiz yaz ise, Kaş Belediye Başkanı, Kaş’ta bir daha yunus parkı açılmayacağının, yunus gösterileri yapılmayacağının duyurusunu, Alman hayvan hakları örgütü ProWal ve WDSF aracılığıyla uluslararası kamuoyuna yapmıştı.
Bu çerçevede aşağıdaki sorularımızın, bilgi edinme kapsamında, yetki ve sorumluluk alanlarına göre, her bir ilgili kurum tarafından detaylı bir şekilde yanıtlanmasını talep ediyorum:
1. Kaş’a getirilen yunuslar kaç adettir ve nereden, hangi yunus parkından getirilmiştir?
2. Kaş’a getirilen dört yunus ithal edildiyse, CITES’in zorunlu tuttuğu menşei belgeleri var mıdır? Varsa menşei belgelerinin birer kopyasının tarafımıza gönderilmesini talep ediyoruz.
3. Eğer yunuslar Bodrum’daki yunus parkından getirildiyse, Bodrum’daki yunus parkının statüsü, resmi durumu nedir; 2012 yaz sezonu boyunca açık kalacak mıdır, kapatılmış mıdır ve çalışma ruhsatı feshedilmiş midir?
4. Kaş’taki yunus gösteri merkezinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirken, hangi ticari faaliyet kapsamında ruhsat verilmiştir, ruhsat tahsisinde hangi bakanlık ya da kamu birimi yetkilendirilmiştir? Ruhsatın süresi ne kadardır? Ruhsatın bir kopyasının tarafımıza sunulmasını talep ediyoruz.
5. Yunusların şehirler-ilçeler arası taşınması sırasında, hangi yasa maddelerine göre işlem yapılmıştır; yunuslar ne şekilde taşınmıştır? İl ve ilçe Tarım Müdürlükleri’nin, bu transferden bilgisi var mıdır?
6. En önemlisi de, bu dört yunusun transferi, taşınması ve götürüldüğü işletme, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Türkiye’nin de imza attığı uluslararası Bern Sözleşmesi hükümlerince nasıl “yasal” kabul edilmektedir ve buna nasıl izin verilmektedir? Tüm bu süreç, 5199’un temel maddelerine ve Bern Sözleşmesi’nin de istisnai maddelerine (madde 9) dahi aykırıdır. Parka getirilen yunus türleri, Bern Sözleşmesi Ek Liste II’deki “kesin koruma altına alınan fauna türleri” arasındadır ve bu türlerin ticareti ve taşınması yasaktır.
7. Son olarak, Bern Sözleşmesi’nce özel koruma altındaki bu türlerin “istisnai” kullanımları hakkında tarafların “Daimi Komiteye her iki yılda bir rapor” göndermesi zorunlu kılınmıştır. Bu raporlar gönderilmiş midir? 2011 ve 2011 öncesindeki tüm raporların birer kopyasının tarafımıza ek olarak sunulmasını, gönderilmesini rica ediyoruz.
Bu bağlamda, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında, yukarıdaki soruları temel alan başvurumuzun değerlendirilmesini ve yasal süre içerisinde konuyla ilgili tarafımıza geri dönülmesini talep ediyoruz.
Saygılarımla,
İsim-Soyad:
T.C. Kimlik No:
EK 1 – HAYVANLARI KORUMA KANUNU
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5199.html
EK 2 – BERN SÖZLEŞMESİ
http://cevrehukuku.net/index.php/sozlesmeler/65-bern
* * *
GÖNDERİLECEK ADRESLER
info@tarim.gov.tr, bilgiedinme@tarim.gov.tr, alo174@tarim.gov.tr, bilgiedinme@basbakanlik.gov.tr, bilgi@basbakanlik.gov.tr, islemler.illeridaresi@