Sea Life İstanbul Akvaryum kapanırken onbinlerce deniz canlısı ne olacak?

Türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinde şubeleri olan, 2019’da Saroz Özel Koruma Bölgesi’nde denizden hayvan çalarken yakalanan dünyanın en büyük tematik akvaryum zincirlerinden biri olan Sea Life, zarar ettiği gerekçesiyle kapandı.

Ancak esaret altında tutulan 15 binden fazla deniz canlısının bir başka tesise gönderileceğine dair tek cümlelik açıklamanın dışında hayvanların ne zaman, nereye, nasıl nakledileceği açıklanmadı. Hayvanların, tıpkı hayvanat bahçeleri ve yunus parklarında yaygın şekilde olduğu gibi, başka tesislere satılma ihtimalinden endişe ediyoruz.

Sea Life İstanbul Akvaryum’un web sitesi ve Instagram hesabı üzerinden paylaştığı kapanış duyurusu üzerine, 17 Ocak 2025 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na yaptığımız, 22 Ocak’ta ise bakanlıkça sorumluluk alınmayıp İstanbul Valiliği’ne sevk edilen Bilgi Edinme başvurumuza yanıt gelmesini beklerken, sizi de sosyal medya platformlarından ve CİMER üzerinden bakanlığa ve TurquaZoo olarak da bilinen Sea Life’a çağrı yapmaya davet ediyoruz.

Yaralı ve hasta olmayan sağlıklı hayvanların su bilimleri alanında uzman veteriner hekimler ve deniz biyologlarınca tespit edilmesini, Türkiye denizlerinde yaşamaya uygun olan ve doğadan yakalanmış türlerin, bölgesel denizel ekosisteme uyum sağlayabilecek türlerin özgürlüğüne kavuşturulmasını bekliyoruz.

“Egzotik” olarak adlandırılan tropikal, yaralı ve hasta hayvanların veya Türkiye sularındaki mevcut türleri ve biyoçeşitliliği olumsuz etkileyebilecek olanların salınması ise, hem kendileri hem de doğadaki diğer deniz canlıları üzerinde tehlike ve risk yaratacağı için, bu hayvanların koruma altına alınmasını ve akvaryum endüstrisi tarafından çalınan ömürlerinin geri kalanını, endüstriden bağımsız gerçek rehabilitasyon ve koruma merkezlerinde insan sömürüsünden uzak bir şekilde tamamlamasını istiyoruz.

Hayvanat bahçeleri ve yunus parkları gibi esaret endüstrisinin zincirlerinden biri olan tematik akvaryumlar kapatılmalı, hayvanlar korumaya alınmalıdır. Akvaryumlara gitmeyin, çocukları bu sömürüye alet etmeyin.

Kârlılık sorunu gerekçe gösterildi

Avrupa’nın “eğlence” sektöründe varlık gösteren Merlin Entertainments şirketinin Türkiye’den çekilme kararıyla birlikte, bu şirkete bağlı bir işletme olan Bayrampaşa’daki Sea Life Akvaryumu da 1 Ocak 2025 itibarıyla faaliyetlerine son verdiğini açıkladı.

İstanbul’da kendilerine bağlı olan Madame Tussauds Müzesi ve Legoland gibi mekanları da kapatan şirket, Türkiye pazarında yaşanan “kârlılık” sorununu gerekçe gösterdi. Şirket, daha fazla ziyaretçi çekme çabalarına rağmen, yıllardır enflasyon ve azalan tüketici harcamalarıyla mücadele ettiğini açıkladı.

İBB’nin İstanbul Kart kapsamında Sea Life İstanbul işbirliğini öğrendiğimizde yaptığımız çağrı.
Faaliyetleri Florya’da devam eden, geçmişte hayvan ve insan ölümlerinin yaşandığı bir başka hayvan esaret merkezi İstanbul Akvaryumu’na Gentoo penguenleri getirildiğinde yaptığımız çağrı.

Deniz canlısı hırsızlığı ile anılan Sea Life

2009’da TurquaZoo olarak Bayrampaşa’da açılan, 2015 yılında ise Sea Life olarak anılmaya başlayan, okyanus tüneli adını verdikleri cam fanusta ve 47 sergileme tankında 15 binden fazla deniz canlısını tutsak ediyordu.

2019 yılında İstanbul Forum AVM’deki Sea Life Akvaryum’a ait ticari bir araç, akşam saatlerinde Saroz Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) hayvanları denizden çıkartıp araca yüklerken suçüstü jandarmaya yakalanmıştı. Doğal yaşam ortamlarından çalınan bazı hayvanların, avlanması yasak olan koruma altındaki türler olduğu anlaşılmıştı. Şikayet başvurularımızın ardından Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tesise değil, yalnızca 3 şahsa kişi başı 1.635 TL göstermelik bir idari para cezası uyguladığını belirtmişti. Türkiye’de şahıslara kesilen cüzi miktarlardaki para cezaları, hayvanları gelecekteki katliam ve canlı yakalamalardan korumadığı gibi, işletmelerin de yine kolay yoldan aklanmasını “sağlıyor”.

Sea Life özelinde Captive Animals’ Protection Society (CAPS) tarafından hazırlanan “Deniz Yalanları” (Sea Lies) adlı rapor da, Türkiye’de şahit olduğumuz hırsızlığın bir rutin olduğunu çalışanların ifşa ve tanıklıklarıyla kanıtlıyor.

Sea Life İstanbul Akvaryumu, özel koruma bölgesinden deniz canlılarını çalarken.
Sea Life İstanbul Akvaryumu, özel koruma bölgesinden deniz canlılarını çalarken.

Kaynaklar: FTN & Hürriyet Daily News