Covid-19 pandemisi nedeniyle insanların evlere kapanması, dünyanın farklı ülkelerinden doğanın canlandığına ve yenilendiğine dair umut verici haberleri de beraberinde getirdi. Hindistan’daki Ganj Nehri’nin kollarından biri olan Hoogly’de de yıllar sonra ilk kez, insan kaynaklı su kirliliğinin, araç ve insan trafiğinin azalmasına bağlı olarak, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Ganj nehir yunuslarının (Platanista gangetica) yeniden görüldüğü medya kanalları ve sosyal medya kullanıcıları tarafından iddia edilmişti.
Geçtiğimiz günlerde ise sosyal medya platformlarından birinde paylaşılan videoda, henüz birkaç haftalık olduğu tahmin edilen yavru yunusa bir grup genç tarafından işkence yapıldığı ve yunusun ölmek üzereyken bitkin bir şekilde denize bırakıldığı tespit edildi. Hindistan Orman Bakanlığı’na yapılan suç duyurusu sonucunda hayvana işkence yapan faillerin Kalküta ve çevresinde olabileceği ve yetkili kurumlarca araştırıldığı bilgisi paylaşıldı.
Suç duyurusunu yapan Biswajit Roychowdhury ve bağlı bulunduğu doğa koruma kuruluşu, yunusun derisinin çok hassas olması ve ağzından tutulma şekli nedeniyle, işkencenin de etkisiyle hayvanın ölmüş olabileceğini tahmin ediyor.
Ganj nehir yunusu, Hindistan Yaban Hayatı Koruma Yasası kapsamında koruma altındaki türlerden biri. Bu yasaya göre, yaban hayvanlarını yakalamak, zehirlemek, tuzağa düşürmek ve öldürmek 3 ila 7 yıl hapis cezası getirebiliyor. Hayvanların korunmasına dair hükümler, aynı zamanda Hindistan Anayasası’nın 52. maddesinde ve Hayvanlara Kötü Muameleyi Önleme Yasası’nda da yer alıyor.
İnsan kaynaklı tehditler sonunu getiriyor
Nepal, Hindistan ve Bangladeş nehir sistemlerinde görülebilen Ganj nehir yunusları balıkçılık, deniz trafiği, su ve gürültü kirliliği ile baraj inşaatları gibi insan kaynalı nedenlerle yeryüzünden silinmek üzere. Doğada sadece alt türüyle birlikte en fazla 5 bin birey kaldığı düşünülen bu türler, 100 kg’ye erişebiliyor ve 2 metreden uzun olabiliyor; gözleri ise neredeyse tamamen kör. Gözlerinin, yalnızca ışığın yönünü ve yoğunluğunu tespit edebildiği düşünüyor. Yön bulmak ve avlanmak için ise, diğer yunuslar ve balinalar gibi ekolokasyon özelliğini kullanıyor.
Kaynaklar: Times of India & Gulf News & Marine Mammal Science, 11 Mayıs 2020
Fotoğraf: Assam