“Tom ve Misha’ya lütfen yardımcı olun”

BASINDAN DİĞER HABERLER

Kölelikten kurtulan yunus

Kuşadası’nda hareketsiz bulunan yunusun, gösteri merkezinden kurtarılan ve doğal ortama alışması için salınan ”Tom” adlı yunus olduğu belirlendi.

AAGüncelleme: 12:04 TSİ 21 Mayıs. 2012 Pazartesi

Halsiz halde bulunan yunusun Fethiye’deki bir Rus işadamına ait yunus gösteri merkezinden 2010’da Born Free Foundation, Dolphins Angels, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ile dünyanın çeşitli yerlerinden hayvanseverlerin girişimleriyle ”Misha” adlı yunusla birlikte kurtarılan ”Tom” adlı yunus olduğu bildirildi.

Yunusların 20 ay boyunca Gökova Karaca köyü mevkisinde Born Free Foundation’dan Jeff Foster ve Derya Yıldırım’ın önderliğindeki ekip tarafından rehabilite edildiği, 9 Mayıs’ta doğal ortamlarına salındığı belirtildi.

Foster ile Yıldırım, Tom’un durumunu takip etmek üzere Kuşadası’na geldi. Vatandaşlar ve turistlerden yunusun yanına yaklaşmamalarını isteyen Yıldırım, özellikle balıkçıların, yatçıların, deniz sporlarıyla uğraşanların duyarlı olmasını beklediklerini söyledi.Tom ve Misha’nın doğaya adaptasyon sürecinde tüm hedeflere ulaştığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: ”Tom ve Misha’yı doğaya geri salmadan önce millerce yol kat edebilecekleri kondisyonlarına ulaştırdık. Doğada kaybetme ihtimalleri göz önüne alınarak ekstra kilo kazandırdık. En önemli süreç olan canlı balık yakalama eğitimlerini de tamamladıktan sonra her iki yunus maratona hazırlardı. Uzman ekipler eşliğinde yaptığımız markalama yani uydu ve VHF antenlerini ayrıca mikroçiplerini de taktıktan sonra 9 Mayıs’ta ikisini de doğaya saldık. Her iki yunusu salındıkları günden bu yana uydu takip sistemiyle izliyoruz. Tekneyle peşlerinden gidiyoruz. Salındıklarından bu yana iki yunus da en az 400 deniz mili yol katetti. Bu mesafe doğadaki yunuslarla kıyaslandığında hemen hemen aynıdır. Takip sürecinde video ve fotoğraf kayıtları yapmaya devam ediyoruz. Böylece sağlık durumlarını, kilo artış ve kayıplarını gözlemlemiş, salınmadan önceki durumlarıyla karşılaştırmış oluyoruz. Bugüne dek elde ettiğimiz veriler ışığında her iki yunusun hala canlı balık avlamaya devam ettiğini biliyoruz. Ayrıca Tom’un en güncel fotoğraflarını kıyasladığımızda kilo almış görünüyor.”Yunusun hasta, yorgun ve aç olduğu düşüncesinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten Yıldırım, ”Tom geceleri avlanan ve gündüzleri genelde koylarda dinlenmeyi tercih eden bir bireydir. Bu durum hasta, halsiz veya aç olduğu anlamına gelmemektedir” dedi.

Yıldırım, yunusların insanlara alıştıklarından dolayı salındıktan sonra insanlarla etkileşime girmek istediğini, salınmadan sonraki ilk birkaç ayın insanlardan uzaklaşma ve denizin üzerindeki dünyanın çok altındaki dünyaya odaklanmaları için kritik bir dönem olduğunu belirtti.Yunusları görenlerin sakin davranmalarını, dikkati çekmemelerini, uzaktan gözlem yapmalarını, fotoğraf ve video çekip kendilerine ulaştırmalarını isteyen Yıldırım, ”Tom ve Misha’nın doğaya tutunabilmeleri için yapabilecekleri en büyük katkı budur. Bu iki yunusa zarar vermek istemiyor, doğaya tutunma sürecinde yardım etmek istiyorlarsa kesinlikle etkileşime girmemeleri, yüzmemeleri veya beslemeye çalışmamalarını rica ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: NTVMSNBC

* * *

AYDIN AA

Kuşadası’nda Güvercinada yakınlarında deniz üzerinde hareketsiz bulunan ve koruma altına alınan yunusun, gösteri merkezinden kurtarılan ve doğal ortama alışması için rehabilite edildikten sonra 9 Mayıs’ta salınan ”Tom” adlı yunus olduğu belirlendi.

Yunusun rehabilitasyonu için çalışan Jeff Foster ve Derya Yıldırım Tom’un durumunu takip etmek üzere Kuşadası’na geldi.  Vatandaşlar ve turistlerden yunusun yanına yaklaşmamalarını isteyen Yıldırım, özellikle balıkçıların, yatçıların, deniz sporlarıyla uğraşanların duyarlı olmasını beklediklerini söyledi. Yunusun hasta, yorgun ve aç olduğu düşüncesinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten Yıldırım, “Tom geceleri avlanan ve gündüzleri genelde  koylarda dinlenmeyi tercih eden bir bireydir. Bu durum hasta, halsiz veya aç olduğu anlamına gelmemektedir” dedi. Kuşadası sahilinde duran Tom’un turistlerin ilgisi nedeniyle bölgede kalmaya devam ettiği öğrenildi.

Kaynak: Milliyet Gazetesi

* * *

Yunusun hasta, yorgun ve aç olduğu düşüncesinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten Yıldırım, “Tom geceleri avlanan ve gündüzleri genelde koylarda dinlenmeyi tercih eden bir bireydir. Bu durum hasta, halsiz veya aç olduğu anlamına gelmemektedir” dedi.

Kuşadası’nda Güvercinada yakınlarında deniz üzerinde hareketsiz bulunan ve koruma altına alınan yunusun, gösteri merkezinden kurtarılan ve doğal ortama alışması için rehabilite edildikten sonra 9 Mayıs’ta salınan “Tom” adlı yunus olduğu belirlendi.

İki gün önce halsiz bulunan yunusun Fethiye’deki bir Rus işadamına ait yunus gösteri merkezinden 2010’da Born Free Foundation, Dolphins Angels, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ile dünyanın çeşitli yerlerinden hayvanseverlerin girişimleriyle “Misha” adlı yunusla birlikte kurtarılan “Tom” adlı yunus olduğu bildirildi.

Yunusların 20 ay boyunca Gökova Karaca köyü mevkisinde Born Free Foundation’dan Jeff Foster ve Derya Yıldırım’ın önderliğindeki ekip tarafından rehabilite edildiği, 9 Mayıs’ta doğal ortamlarına salındığı belirtildi.

Foster ile Yıldırım, Tom’un durumunu takip etmek üzere Kuşadası’na geldi.

Vatandaşlar ve turistlerden yunusun yanına yaklaşmamalarını isteyen Yıldırım, özellikle balıkçıların, yatçıların, deniz sporlarıyla uğraşanların duyarlı olmasını beklediklerini söyledi.

Tom ve Misha’nın doğaya adaptasyon sürecinde tüm hedeflere ulaştığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Tom ve Misha’yı doğaya geri salmadan önce millerce yol kat edebilecekleri kondisyonlarına ulaştırdık. Doğada kaybetme ihtimalleri göz önüne alınarak ekstra kilo kazandırdık. En önemli süreç olan canlı balık yakalama eğitimlerini de tamamladıktan sonra her iki yunus maratona hazırlardı. Uzman ekipler eşliğinde yaptığımız markalama yani uydu ve VHF antenlerini ayrıca mikroçiplerini de taktıktan sonra 9 Mayıs’ta ikisini de doğaya saldık. Her iki yunusu salındıkları günden bu yana uydu takip sistemiyle izliyoruz. Tekneyle peşlerinden gidiyoruz. Salındıklarından bu yana iki yunus da en az 400 deniz mili yol katetti. Bu mesafe doğadaki yunuslarla kıyaslandığında hemen hemen aynıdır. Takip sürecinde video ve fotoğraf kayıtları yapmaya devam ediyoruz. Böylece sağlık durumlarını, kilo artış ve kayıplarını gözlemlemiş, salınmadan önceki durumlarıyla karşılaştırmış oluyoruz. Bugüne dek elde ettiğimiz veriler ışığında her iki yunusun hala canlı balık avlamaya devam ettiğini biliyoruz. Ayrıca Tom’un en güncel fotoğraflarını kıyasladığımızda kilo almış görünüyor.”

Yunusun hasta, yorgun ve aç olduğu düşüncesinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten Yıldırım, “Tom geceleri avlanan ve gündüzleri genelde koylarda dinlenmeyi tercih eden bir bireydir. Bu durum hasta, halsiz veya aç olduğu anlamına gelmemektedir” dedi.

Yıldırım, yunusların insanlara alıştıklarından dolayı salındıktan sonra insanlarla etkileşime girmek istediğini, salınmadan sonraki ilk birkaç ayın insanlardan uzaklaşma ve denizin üzerindeki dünyanın çok altındaki dünyaya odaklanmaları için kritik bir dönem olduğunu belirtti.

Yunusları görenlerin sakin davranmalarını, dikkati çekmemelerini, uzaktan gözlem yapmalarını, fotoğraf ve video çekip kendilerine ulaştırmalarını isteyen Yıldırım, “Tom ve Misha’nın doğaya tutunabilmeleri için yapabilecekleri en büyük katkı budur. Bu iki yunusa zarar vermek istemiyor, doğaya tutunma sürecinde yardım etmek istiyorlarsa kesinlikle etkileşime girmemeleri, yüzmemeleri veya beslemeye çalışmamalarını rica ediyoruz” diye konuştu.

Kuşadası Korumar Otel’in sahilinde duran Tom’un turistlerin ilgisi nedeniyle bölgede kalmaya devam ettiği öğrenildi.

(İU-HLL-HAN) 16:28 20/05/12 “

20 Mayıs 2012 17:43:18

Kaynak: SkyTurk 360