Bilim insanları afalina (Tursiops truncatus) türü bir dişi yunusun kendi yavrusunun yanında bir de tuhaf görünümlü erkek bir yavruya baktığını fark etti.
Ekip Fransız Polinezyası’nın kıyı sularında yüzen üçlüyü araştırdığında, öksüz yavrunun tamamen ayrı bir yunus türü olan elektra balinası (Peponocephala electra) olduğunu saptadı.
Çalışmanın başyazarı ve deniz memelileri üzerine çalışan Groupe d’Etude des Mammiferes Marins de Polynesie’nin lideri Pamela Carzon National Geographic’e yaptığı açıklamada, “Bu kadar nadir görülen bir olguya tanık olduğumuz için çok heyecanlandık. O zamanlar gerçekten de çok şaşırmıştık” dedi.
Carzon yunus ailesini gözlemlerken, evlatlık yavru yunusun nadiren üvey annesinin yanından ayrıldığını fark etti.
Böyle bir üçlü vahşi doğada çok sık görülmüyor, çünkü anne yunuslar genelde bir seferde yalnızca tek bir yavruya bakıyor.
Bunun yanı sıra farklı türden olan yavru yunus dikkat çekebilmek için, diğer türdekilerle de rekabet ederek yunuslar gibi davranmaya başladı.
Evlatlık yunus diğer genç yunuslarla düzenli olarak sosyalleşiyor ve sörf yaparken ya da dalgalarda sıçrarken onlara katılıyordu.
Ethology adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada yazarlar, üvey annenin “deneyimsizliğinin ve kişiliğinin” evlat edinmesini sağlamış olabileceğini öne sürdü.
Yazarlar ayrıca, yavrunun anne yunusla “bağ kurmak ve ilişkiyi sürdürmek için gösterdiği kararlılığın da evlat edinmenin nihai başarısında büyük rol oynamış olabileceğini” söyledi.
Yavru ve anne yunus neredeyse üç yıl bir arada kaldı.
Annenin biyolojik yavrusu yaklaşık bir buçuk yaşındayken bilinmeyen nedenlerle ortadan kayboldu. Evlatlık yunus ise annesiyle birlikte yaşamaya devam etti ve sütten kesilmesi gereken bir zamanda ortadan kayboldu.
Kaynak: Bursadabugun & National Geographic
Makale: Wiley Online Library “Cross‐genus adoptions in delphinids: One example with taxonomic discussion”