Yunus terapisi otizmde belgelenmiş bir tedavi yöntemi değildir

Prof. Yankı Yazgan: Yunus terapisi otizmde belgelenmiş bir tedavi yöntemi değildir

 “Yunuslarla yüzmek, onlarla birlikte zaman geçirmek, hem değişik sorunları olan çocuklar için hem de herhangi bir sorunu olmayan çocuklar için eğlenceli, keyifli ve zararsız bir aktivite olabilir. Diğer yandan otizmin tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yunuslarla birlikte bir aktivite yapmak, bilimsel olarak belgelenmiş bir tedavi yöntemi değildir. 

‘Tedavi’ olarak bir şeyi lanse etmenin bazı ölçütleri var. Bu ölçütlere uyan bir yunusla yüzme veya yunuslar zaman geçirme gibi bir terapi yöntemi, en azından bizim takip ettiğimiz Batı tıbbi çerçevesinde yok.” 

Prof. Dr. Yankı Yazgan

Çocuk, Ergen ve Erişkin Psikiyatristi 


Onlar Aslında Gülümsemiyor belgeselinden alıntıdır (28.08.2014).  

Prof. Yankı Yazgan hakkında daha ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.  

Prof. Yazgan’ın “Yanlış bile değil: Otizmde marjinal tedavi yaklaşımlarının yeri ve anlamı” başlıklı yazısının tamamını ise bu bağlantıdan okuyabilirsiniz. Bu makalede Yazgan, tanıları kabullenmekte zorlanan ailelerin telafi yöntemlerinden bahsederken yunus terapisine de atıfta bulunarak şöyle der: “Yunusa veya ‘hocaya götürmek’ gibi uygulamalar da tıp dışı kategoriden mönüye dahil olurlar.”  

Onlar Aslında Gülümsemiyor” dünya çapında yunus parklarında devam eden kirli oyunu bir kez daha gündeme getirmek için Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans mezunu Berivan Dural tarafından çekildi.

Not: Bulaşıcı hastalıklar ve kaza-ölüm envanteri gibi bilimsel araştırma sonuçları ise bu bağlantıda