Evet. Yunus, balina, deniz aslanı ve fok gibi bazı deniz memelileri, yunus gösterisi ve yunusla terapi aldatmacası gibi esaret endüstrisine ek olarak askeriye tarafından da dünyanın farklı bölgelerinde tutsak ediliyor ve sömürülüyor. Özellikle afalina türü yunuslar ve belugalar, “düşman”ları ve mayın gibi patlayıcıları sualtında tespit etmek ve onlara karşı savunma geliştirmek için ağırlıklı olarak Rusya ve ABD orduları tarafından sömürülüyor, …
Arşivler: FAQs
Yunuslar balık mıdır, memeli mi?
Yunus, tıpkı balina gibi, balık değil, memelidir.
Yunuslar, halk arasında, eski bilimsel makalelerde ve ilgili resmi kurumlardan gelen yazılarda bile çoğu zaman bilinçsizce “yunus balığı” olarak anılırlar. Tıpkı, deniz memelisi olan foklara ve morslara hatalı kullanımla”fok balığı” veya “ayı balığı” dendiği gibi… Oysa yunuslar, “memeliler” (mammal) sınıfı ve “balinalar” (cetacea) takımı içinde yer alır. Bu nedenle yunuslar ve balinalar için, “balık” sözcüğü kullanılmamalıdır.
Avrupa ülkelerinde yunus parkı sayısı ne durumda?
Whale and Dolphin Conservation (WDC)’ın 2011 raporuna göre; iki üye ülke, Kıbrıs ve Slovenya, balinaların ve yunusların ticari amaçlarla esaret altında tutulmasını tamamen yasaklamış durumda. İngiltere ise, kamuoyu tepkisi nedeniyle, 90’lı yıllardan bu yana esaret altında yunus ve balina barındırmıyor. 12 üye ülkenin hiçbirinde 2011 itibarıyla dolphinarium yok. Bu ülkeler; Avusturya, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Lüksemburg, Polonya, İrlanda Cumhuriyeti, …
Yunus ve balina esaretinin geçmişi ne zamana dayanıyor?
Esaret gerçeğinin bilinen tarihi, 1860’lara uzanıyor. 1860 yılında Londra’nın Westminster Akvaryumu’nda, 1865 yılında da Regents Park’taki Zoological Gardens’da canlı yunuslar sergileniyordu.
Sadece yunusların özgürlüğünü mü savunuyorsunuz?
Elbette HAYIR. Yunus parklarında tutsak edilen balinalar, morslar, deniz aslanları, foklar da kampanyamıza dahil.
Yunusları, gösteri merkezleri dışında nerede göreceğiz, görmeli miyiz?
Denizlerimizde! Üç tarafımız denizlerle çevrili ve yunuslar oradalar. Aşağıda videosunu görebileceğiniz İstanbul Boğazı’nda düzenlenen yunus gözlem turları bile var.
Yunus parklarında çocukların yunusları ve deniz memelilerini tanıma şansı yok mu?
Kesinlikle yok. Deniz memelileri, doğal ortamlarında gürültülü müzikler eşliğinde resim yapıp göbek atmazlar. Çocukların parklarda gördüğü hayvanlar, açlıkla terbiye edilmiş, yaşamak için ihtiyacı olan balığı alabilmek için normal koşullarda asla yapmayacağı hareketleri yapmak zorunda kalan tutsaklardır. Günde 50-60 km yüzmek isteyen canlılar, küçük havuzlarda acıyla çırpınmaktadır. Çocuk ya da yetişkin, kimsenin bu parklarda deniz memelilerini tanıyabilmesi mümkün değildir.
Yunuslar gerçekten gülüyor mu?
Hayır. “Yunusların yüzündeki gülme ifadesi, doğanın en büyük aldatmacasıdır” (*). Aynı zamanda yunus parkı işletmecilerinin…
Bu, yalnızca anatomik ve fizyolojik bir özelliktir: Özellikle gösteri merkezlerinde tutsak edilen afalina türü yunuslarda alt çene, üst çenenin bir miktar önündedir ve ağızlarının üst kısmı yukarı doğru kıvrıktır. Bu nedenle yunusların sabit, değişmeyen bir gülüşü olduğu sanılır.
Ölü balıkla beslenen tutsak yunuslar sağlıklı olabilir mi?
Hayır! Yunuslar, doğal yaşam ortamlarında avcı hayvanlardır ve zamanlarının yarısını avlanarak geçirirler. Bu süreç, doğal yaşam döngüsünün önemli bir parçasıdır ve yunuslar için doğal bir egzersizdir. Yunusların büyük oranda toplu avlandığı düşünüldüğünde, sosyal örgütlenmenin edilnilmesi açısından da önemli bir aşamadır.
Yunuslar kaç yıl yaşar?
Doğal ortamında yunusların yaşam süreleri 25-35 yıl civarındadır. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, toplanan veriler, yunus parklarında olduğu gibi, esaret altında yaşayan yunusların, bu ortalamanın çok altında yaşayabildiğini tespit etmiştir. Yunusların, belirlenen ortalama yaşam süreleri 5 yıla düşmüştür.