Özgürleştirme Projesi’nin raporu yayınlandı

Yunuslar “Tutsak Deniz Memelilerini Özgürleştirme Projesi”yle Denizlere Dönüyor: İki yunusun doğal yaşam ortamına döndürülmesi, akvaryumlarda tutsak edilen hayvanların nasıl yeniden özgürlüğüne kavuşabileceğini ve hayatta kalabileceğini gösterdi.

3 Haziran 2015, David Kirby *

Doğal yaşam ortamına geri dönen Tom ve Misha

Doğadan canlı yakalanarak esaret altına alınan iki yunusun başarıyla sonuçlanan rehabilitasyon süreci ve serbest bırakılması rapor haline getirildi. Rapor, dünyanın dört bir yanındaki deniz parklarında ve tematik akvaryumlarda esir tutulan deniz memelilerinin “yeniden yabanlaştırılması” için faydalı bir rehber niteliği taşıyor.

Hazırlanan rapor, Türkiye’de iki yunusun Born Free Foundation tarafından pis bir tesisten kurtarılmasını, iki yıl boyunca deniz yaşamına yeniden hazırlanmasını ve özgürlüklerine kavuştuktan sonra yunusların takip edilmesini, detaylı bir şekilde, belgeleriyle adım adım anlatıyor.

Born Free Tutsak Yaban Hayvanları Program Müdürü Daniel Turner, gönderdiği e-postada, “Bu rapor, esaret altındaki yunusların rehabilite edildikten sonra özgürleştirilebileceğini kanıtlayan ve doğal yaşam ortamlarında hayatta kalabilmelerinin mümkün olduğunu gösteren emsal teşkil edecek bir örnektir” diyor.

Aynı zamanda Turner, bu sonuçların esaret altında dünyaya gelmiş hayvanların bile deniz parklarından çıkarılarak açık kıyı ortamlarında yaşamak için eğitilebileceğini gösterdiğini söylüyor. “Misha ve Tom örneği, Avrupa’da sayısı 300 ve dünyada 2.500’den fazla olan tutsak deniz memelileri için hala uygun bir çözüm olduğunu kanıtlıyor.”

Rapor, yunusların fiziksel güce ve yüksek yüzme hızlarına kavuşma, balık avlamanın tekrar öğretilmesi, su altında daha çok vakit geçirmeye alıştırılmaları ve duyma işlevi gören ekolokasyon* kabiliyetlerinin en iyi hale getirilmesi için tamamlanan süreçleri tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.

Örneğin; rehabilitasyon ekibi, yunusları serbest bırakmadan önce ilk olarak Tom ve Misha’nın diğer yunusları etkileyebilecek bilinen bir bulaşıcı virüs veya mikrop taşımadıklarını teyit etmek durumunda kalmıştı. Aynı zamanda yunusların, kötü namıyla ün salmış Japonya’nın Taiji kıyılarından getirilmediklerinden emin olmak için DNA testleri yapılmıştı.

Karşılaşılan diğer zorluklar arasında sürekli olarak yunuslar için canlı balık temin etmek ve bölge sakinleriyle “kıyılarının” kullanımı hakkında çıkan pürüzleri ortadan kaldırmak yer alıyordu. Turner’a göre proje, yaklaşık 765 bin dolara mal olmuştu (Born Free’nin projeyi anlattığı videosunu bu bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz).

İki erkek, afalina türü yunus olan Tom ve Misha, Türkiye denizlerinden yakalanmış ve çeşitli akvaryumlara gönderilerek turistik şovlarda “yunuslarla yüzme” programlarında kullanılmıştı. Born Free, 2010 yılında yunusların bulundukları korkunç tesisten kurtarılmasını ve deniz sahasındaki yarı açık bir alanda rehabilite edilmesini hedefleyen bir kampanyaya destek vermişti.

2012 yılının mayıs ayında özgürlüğüne yeniden kavuşan Tom ve Misha, o gün hazırlanan rapora göre, “İlk başta önlerindeki kapıdan çıkıp yüzmeyi reddettiler. Yaklaşık 20 dakika sonra ekip Tom’a kapıdan geçmesini işaret eden bir el sinyali verdi ve Tom yavaşça sinyale yanıt vererek kapıdan geçti ve özgürlüğe doğru yüzdü… Saniyeler içinde Misha da onu takip etti ve ikili kısa süre sonra birbirlerinden ayrıldılar.”

* David Kirby, 25 yıldır profesyonel gazetecilik yapıyor. 3. kitabı olan “Seaworld’de Ölüm”, 2012 yılında yayınlandı.

Kaynak: TakePart

Çeviri: Elif Karadeniz

Tom ve Misha’nın 2012’deki Maviye Yolcuğu’nu (Back to the Blue) kameramızdan izlemek için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer haber ve bağlantılar

Yunuslara Özgürlük Platformu