Yunus parklarına bir ekonomik darbe daha

Alman turizm devi TUI yunus gösterilerini tur programlarından çıkarma kararı aldı

Fotoğraf: Ric O'Barry (Dolphin Project) ve Jürgen Ortmüller (WDSF)

4 Şubat 2014: Türkiye’de ve dünya çapında yunus parklarına karşı yürüttüğü eylemleriyle tanınan Alman Balina ve Yunus Koruma Forumu (WDSF) ile dünyanın en büyük tur operatörlerinden TUI arasında bir süredir devam eden görüşmeler sonuca ulaştı. 120 ülkede faaliyet gösteren tur operatörü TUI’nin sözcüsü Mario Köpers, Almanya’nın önde gelen haftalık gazetesi Die Zeit’a verdiği demeçte yunus parklarına yönelik tüm turların yeni dönemde TUI kataloglarından çıkarıldığını açıkladı.

Japonya’nın Taiji Koyu’ndaki kanlı yunus avı ve ticaretinin dünya kamuoyunu sarstığı bir dönemde TUI’nin harekete geçtiğini vurgulayan WDSF Başkanı Jürgen Ortmüller, kampanyayla ilgili olarak, “Bu örnek adım ile yalnızca hayvan koruma anlayışına ve uygulamalarına dair önemli bir başarı elde edilmedi. İptal edilen TUI turları, aynı zamanda yunus parklarına ekonomik açıdan büyük bir darbe daha indirmiş oldu” dedi.

Jürgen Ortmüller - WDSF

FTI da yunus gösterilerine hayır dedi

2011 yılında İstanbul’daki bir gösteri merkezinde açık yaralarıyla gösteri yapmaya zorlanan mors hakkında Yunuslara Özgürlük Platformu ile birlikte kamuoyunda büyük bir duyarlılık yaratan WDSF ve akranı ProWal, aynı yıl Bodrum ve Kemer’deki yunus gösteri merkezleri dahil olmak üzere Türkiye’deki dokuz yunus parkına karşı eylemler düzenlemiş, belediye başkanlarıyla görüşmeler yaparak bu tesislerin hukuksuzluklarına dair farkındalık yaratmaya çalışmışlardı.

2012’nin Nisan ayında KASAD, Yunuslara Özgürlük Platformu, Kaş Turizm Tanıtma Derneği, Kaş Çevre Platformu, WWF ve dalış okullarının Alman ProWal ekibi ile beraber düzenlediği Kaş Yunus Parkı eylemine uzaktan destek veren WDSF, geçtiğimiz yılın Kasım ayında da, 80 ülkede faaliyet gösteren Almanya’nın dördüncü büyük tur operatörü FTI’ı, yunus gösterilerini kataloglarından çıkarması için ikna etmiş, şirketi “yunus dostu” ilan etmişti.

Taiji-Türkiye bağlantısı artık sır değil

Türkiye’de gösteri amacıyla yunus parklarında tutsak bulunan deniz memelilerinin özgürlüğüne kavuşması için etkili kampanyalar düzenleyen Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Derya Özkan ise, dünya çapında büyük ses getiren ve esaret endüstrisinin kamuoyundan gizlenen karanlık yüzünü ortaya çıkaran The Cove, Blackfish ve A Fall From Freedom gibi belgesellerin, etik ve hukuki sorunları tartışmaya açarken, aynı zamanda doğa koruma duyarlılığı yüksek Avrupalı turistler arasında etkili turizm boykotlarına zemin hazırladığını belirtiyor.

WDSF’nin başarılı girişimi hakkında konuşan Özkan, Türkiye’de hayvan esaretine karşı artan bilinç düzeyi ile ilgili şunları söyledi:

“Taiji’den Antalya’daki bir yunus parkında gösteri yaptırılmak üzere 2008’de ithal edilen 12 yunusun akibetini hala bilmiyoruz; kamu kurumlarından da doğru bir bilgilendirme elde edemiyoruz. Ancak 2010’da Alanya’da art arda ölen dört tutsak yunus, geçtiğimiz yıl ise Kemer’deki yunus gösteri merkezinde hayatını kaybeden bir yunus, artık kamuoyu nezdinde görünmez değil. Buket Uzuner gibi yazarlar, Özge Özder öncülüğünde ‘Benim Bir Dostum Var‘ diyerek harekete geçen Bana Göz Kulak Ol Derneği’nin gönüllü sanatçıları ve Kaş’ta müthiş bir örneğini gördüğümüz yerel sivil örgütlenme, pes etmeden bir bütün olarak sürdürdüğümüz esaret karşıtı ulusal ve uluslararası kampanyaların parçası olarak bu ticari işletmelerin tamamına sosyal ve ekonomik açıdan darbe indirmiş durumda. WDSF ve TUI’den gelen bu son iyi haber ise, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek çok daha kapsamlı boykotların habercisi.”

Ek kaynaklar:

The Local (İngilizce)

* Die Zeit (Almanca)

The Stern (Almanca)

Türkiye basınından:

DenizHaber

TurizmHaberleri

TurizmGüncel

TurizmdeBuSabah