Yunus gözlem turları başlıyor

TÜDAV’ın her yıl İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirdiği yunus gözlem turları 13 Mayıs’ta başlıyor. Üstelik bu yıl başlangıç noktası Beykoz değil, Haydarpaşa… Bu da Boğaz’ı kapsayan, Kuzey çıkışına kadar uzanan bir rota demek!

Bu yıl yapılacak yunus gözlem turlarıyla ilgili bilgiyi aşağıda bulabilir, daha detaylı bilgi için TÜDAV’dan Aylin Akkaya ile irtibata geçebilirsiniz. 2011 yılındaki gözlem turuna ait videomuz için DailyMotion’daki Özgür Yunuslar profilimizi, gözlem fotoğraflarımız için de Facebook’taki “Yunus Parkları Kapatılsın” sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Esareti, empati yoksunu bir eğitim ve sevgi anlayışını desteklemeden, yunusları doğal yaşam ortamlarında izlemek ve onlara zarar vermeden deniz memelileri üzerine çalışan bilim insanlarının vereceği bilgiler eşliğinde yunusları gözlemleyebilmek için herkesi bu turlara bekliyoruz. Turlara katılamayanlara ise, vapur yolculuklarında ve sahil yürüyüşlerinde dalgaların arasındaki hareketleri daha dikkatli incelemelerini tavsiye ediyoruz.

* * *

İSTANBUL BOĞAZI’NDAKİ YUNUS ARAŞTIRMALARINA KATKIDA BULUNMAK İSTER MİSİNİZ?

YUNUS GÖZLEM TURLARI BAŞLIYOR…

İlk tur, 13 Mayıs 2012 tarihinde Pazar saat 10:00’ da Haydarpaşa İskelesi’nden hareketle başlıyor.

13 Mayıs 2012 tarihinden itibaren yaz boyunca Haydarpaşa-Anadolu Feneri hattı üzerinde saat 10:00-17:00 arası yunus gözlem turlarımıza yeniden başlıyoruz.

Deniz ekosistemindeki benzersiz yerleri ile yunuslar, Türkiye sularında sıkça gözlemlenmelerine rağmen, son zamanlar da havuzlarda bir anlamda esaret altında gösteri yapmaya zorlanmaktadır. Sizlere bu benzersiz hayvanları doğal ortamlarında izleme ve görme fırsatı tanıyoruz. Yunus gözlem turları sayesinde, doğa bilincinin oluşması ve dolayısıyla boğazda yaşam savaşı veren bu türlerin korunmasını hedeflemekteyiz. Bu turların geliri boğazdaki yunus araştırmalarına harcanacaktır.

Bilindiği gibi Marmara Boğazında üç yunus türü yaşamaktadır. Bunlar; Tırtak, Afalina ve Mutur’dur. Yunuslar, besin zincirinin üst basamağında olduğundan dolayı ekosistemdeki yerleri çok önemlidir ve beslenme çeşitlilikleri sayesinde ekosistemin dengesini sağlarlar. Yunusların yok olduğu denizlerde diğer türler de yok olmaya mahkûmdur. Bu durum, bir terazinin kefelerinden birinin boş kaldığında diğer kefenin dengesizliğine benzetilebilir.

Yunus Gözlem Turlarının bir diğer hedefi, katılımcılara yunusların karşılaştığı yaşam alanı kaybı, aşırı avcılık, gürültü, deniz trafiği ve kirlenme gibi sorunlara dikkat çekmektir. Yunus gözlem teknemiz 20 kişiliktir. Tekneye giriş ve çıkış Haydarpaşa İskelesi’nden yapılacaktır. Tura katılım ücreti ( kişi başı, 50TL; öğrenci, 30 TL) yunus araştırmaları fonuna aktarılacaktır. Yunus gözlemleri, doğal ortamlarında yaşayan yunuslar üzerinde gerçekleşeceği için, her turda yunus gözlenmesi mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda geri ödeme yapılmayacaktır. Kötü hava şartlarında ise tur iptal edilebilir.

Tura katılım ve tur hakkında bilgi almak için iletişim bilgileri:

Aylin Akkaya
e-mail: akkayaaylin@yahoo.com
telefon: +905337739867

İstanbul Boğazı, Mutur

İstanbul Boğazı, Tırtak

İstanbul Boğazı, Afalina

Fotoğraflar: TÜDAV