Yunusla terapi ve şarlatanlık tanımı

Yunuslara terapi aldatmacası, şarlatanlık tanımına dahil olabiliyor.

Otizm, down sendromu, Asperger sendromu gibi nöroçeşitli / nörotipik bireyler için yunus terapisi (yunusla terapi veya özel çocuklarla yüzme programı) adı altında tedavi vadederek, son çareyi arayan ailelerin umudu ve vicdanıyla oynayan tüccarlara, İngilizce’de de “şarlatan” (charlatan) deniyor.

Hukukta “şarlatanlık”

Bir hukuk terimi olarak şarlatanlık; tıp hekimliği, diş hekimliği, veteriner hekimlik veya eczacılık üzerine herhangi bir eğitim ve lisansı olmadığı halde bu meslekleri icra eden sahtekarlar için kullanılan bir hukuk terimidir. Bilir geçinen, kendi bilgi ve niteliklerini veya mallarını överek karşısındakini kandıran, dolandıran kimseler için kullanılan bir sıfattır.

Uzmanlar ne diyor?

Geçtiğimiz yıllarda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Tohum Otizm Vakfı’na, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden ABD Ulusal Otizm Merkezi’ne kadar pek çok ulusal ve uluslararası uzman kurum ve akademisyenin raporları, yunusla terapi faaliyetinin bilim camiasınca desteklenmediğini ve insanlar için son derece tehlikeli riskler içerdiğini ortaya koymuştu. 

Yakın zamanda ise Ceviz Otizm Araştırmaları ve Toplumsal Savunma Derneği TBMM’ye açık bir mektup yayımladı ve “Yunusların mahpusluğu ile otizm ilintilendirilmemeli. Yunusla yüzme terapi değildir, yasallaştırılmamalı” çağrısında bulundu.

Şarlatanlık ve dolayısıyla “yunusla terapi” bir suçtur.

Bir yanıt yazın