Yunuslar “çete” kuruyor

Victoria Gill – BBC bilim muhabiri

Bir yunus türü olan Afalinaların erkeklerinin, çete benzeri gruplar kurduğu, dişilerini diğer gruplara karşı koruyup, zaman zaman ‘taraf değiştirdiği’ saptandı.

Avustralya’nın batısındaki Köpekbalığı Koyu’ndaki Afalina türü yunusları inceleyen bilim adamları, hayvanların yüzlerce kilometrekarelik bir alanda dolaştığını, burada sık sık diğer gruplarla karşılaştığını belirledi.

Çalışmaya katılan Amerikalı araştırmacı Doktor Richard Connor, grupların tek bir bölgeyi sahiplenmek yerine “birbiriyle örtüşen bir alanlar mozayiğini” benimsediğini söylüyor.

Connor’a göre bu esnada gruplar birbiriyle karşılaştığında nasıl davranacaklarına karar vermek zorunda kalıyor ve bu iletişim de onların zekasını gösteriyor.

Köpekbalığı Koyu’nda yaşayan yunuslar üç değişik ittifak tarzını benimsemiş:

  • Birincisi, döllenmeye hazır dişileri yakalayıp, “güden” ikili ya da üçlü gruplar,
  • Diğer gruplara saldırıp dişilerini ele geçirmek ya da kendi dişilerini savunmak için kurulan, 4-14 yunusluk gruplar,
  • Üçüncü olarak da yine aynı amaçlarla bu büyük gruplar arasında kurulan “dostluklar” ve ordular.

Bilim adamları bugüne dek çok katmanlı sosyal gruplaşmalarının yalnızca insanlarda görüldüğünü söylüyor.

Connor, “Evrim sürecinde büyük beyinlerin oluşmasının sebebinin, karmaşık sosyal ilişkiler olduğu zaten düşünülüyordu.” diyor.

Erkek Afalinalar da, büyük beyinlerini kullanarak, bir diğer grup yunusla karşılaştıklarında onları otomatik olarak düşman bilmek yerine, ne zaman dost ne zaman düşman olacaklarına karar veriyor, hatta duruma göre ‘taraf değiştiriyor.’

Beş yıl süren araştırmanın sonuçları, Proceedings of the Royal Society – Biological Sciences adlı yayın organında yer aldı.

Kaynak/Source: BBC Türkçe

Orijinal makale için: Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences

Daha detaylı haber için: EarthTimes.org