Bodrum Yunus Parkı’nın kapatılması için 65 bin imzayla geliyoruz

Yazar Buket Uzuner ve Yunuslara Özgürlük Platformu tarafından, Bodrum Yunus Parkı’nın kapatılması ve esaret altında tutulan yunusların koruma altına alınması için change.org/bodrumyunusparkinahayir adresinde toplanan 65 bin imza, 29 Ağustos’ta Bodrum Kent Konseyi’nin de katılımıyla Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teslim edilecek.

Buket Uzuner ve Yunuslara Özgürlük Platformu, yerel paydaşları Bodrum Kent Konseyi’yle birlikte 29 Ağustos Perşembe günü saat 15:00’te Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüşerek imzacıların özgürlük taleplerini dile getirecek ve change.org imza platformunda toplanan yaklaşık 65 bin imzayı başkana teslim edecek.

Görüşmenin ardından saat 15:30’da Bodrum Belediye Meydanı’nda Bodrum sakinlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve imzacıların katılımıyla basın açıklaması düzenlenecek. Açıklamada, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerde yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasına dair maddenin eklenmesi için siyasi partilere ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na da çağrı yapılacak.

Mücadelede yeni dönem

2019 yerel seçimleri sonucu belediye başkanlığına Ahmet Aras’ın gelmesiyle, Güvercinlik’teki Bodrum Dolphin Park’ın kapatılması için yeni bir döneme girildi. Son beş yıldır Yaban Hayatı Eylem Grubu, Mavi Yol Girişimi, Bodrum Sualtı Derneği, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüleri ile Bodrum Çarşı taraftar grubunun da yerelde desteğini alan kampanya, Bodrum Kent Konseyi’nin de katkılarıyla büyümeye devam ediyor. Tesis kapatılırsa Bodrum Yunus Parkı, hayvan hakları ve doğa koruma örgütlerinin mücadelesi sonucu, Fethiye ve Kaş’takilerden sonra Türkiye’de faaliyetleri sonlandırılan üçüncü yunus gösteri merkezi olacak.

Kampanya bileşenleri, kamuoyu desteğini büyütmek için 29 Ağustos’ta düzenlenecek olan basın açıklamasına Bodrumluların katılımını bekliyor.

“İçkili lokanta” ruhsatlı “yunus gösteri merkezi”

2011 yılından bu yana Bodrum Dolphin Park adlı yunus gösteri merkezinin kapatılması ve bu tesiste tutsak edilen deniz memelilerinin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında koruma altına alınması için mücadele eden Yunuslara Özgürlük Platformu, 2014 yılından bu yana da yazar Buket Uzuner ile ortak imza kampanyası yürütüyor. Yaklaşık sekiz yıldır hakkındaki yasal başvuruların yanıtsız kaldığı ve dönemin idarecileri tarafından verilen “içkili lokanta” ruhsatıyla yunus gösteri ve terapi merkezi işleten tesis, yunuslardan deniz aslanlarına, morslardan foklara kadar çeşitli deniz memelilerini esaret altında gösteriye zorluyor. Tesis, aynı zamanda Türkiye’deki diğer dokuz yunus parkıyla birlikte, 2014’ün Mayıs ayında Yunuslara Özgürlük Platformu’nun hazırladığı, etik ve yasal sorunları ortaya koyan 18 sayfalık kapsamlı bir dosyayla Uluslararası CITES Daimi Komitesi’ne de şikayet edilmişti.

Buket Uzuner, yunus parklarının kapatılması ve esir yunusların koruma altına alınarak özgür bırakılması için başta Yunuslara Özgürlük Platformu, KASAD ve Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği olmak üzere Kaş’taki yerel sivil toplum kuruluşları ile birlikte 2013 yılında Kaş Yunus Parkı ile başladığı ve başarıya ulaştığı mücadeleye Bodrum ile devam ediyor. Buket Uzuner, Türkiye’deki yunus gösteri merkezlerinin kapatılması için adım adım hareket ederek kısa sürede Türkiye’nin yunus parkı olmayan bir ülke olmasını amaçlıyor. Yunuslara Özgürlük Platformu ise, yunus parkları ve hayvanlı sirklerin topyekûn yasaklanması için 2010’dan bu yana hem yerel hem de ulusal düzeyde mücadele veriyor.

(Fotoğraflar, Yunuslara Özgürlük Platformu üyesi Melih tarafından Bodrum Dolphin Park’ta çekilmiştir.)

Fotoğraf: ProWal