Bu yıl ilk kez 18-22 Kasım tarihleri arasında yapılan 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılının ilk ara tatilinde, MEB’in yunus parkı, aqua park ve hayvanat bahçesi ziyareti önerisi kamuoyundan büyük tepki çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk kez bu yıl gerçekleştirilen ara tatil uygulamasına ilişkin etkinlik takviminde yunus parkları, aqua park ve hayvanat bahçelerine yer verilmesi hayvan hakları savunucuları tarafından tepki çekti. “Benim tatilim hayvanların esareti olmasın” sloganıyla paylaşılan çağrıya kamuoyundan da destek geldi.
Muğla ve Aydın gibi çeşitli illerin web sitelerinde yer alan ve okullar aracılığıyla velilerle paylaşılan etkinlik takvimine ilk tepki Bodrum’dan geldi. Bodrum Yunus Parkı’nın ruhsat iptaline yönelik mahkeme sürecinin devam ettiği bugünlerde, Muğla İlçe Eğitim Müdürlüğü tarafından “Bodrum ve Marmaris’teki yunus parklarının ziyaret edilmesi” önerisi Bodrumlular aracılığıyla Yunuslara Özgürlük Platformu’na iletildi.
Bodrum İlçe Milli Eğitim’den okul müdürlerine iptal duyurusu
Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Jayne Kenney, Muğla İl Eğitim Müdürlüğü’ne ulaşarak 20 Kasım Çarşamba günü yapılması planlanan yunus parkı ziyaretinin takvimden çıkarılmasını ve velilere bu bilginin ulaştırılmasını talep etti. Eşzamanlı olarak müdür ve velilere mesajlaşma uygulamalarındaki okul gruplarından ve sosyal medya paylaşım siteleri üzerinden ulaşan Platform’dan Yağmur Işın da, Bodrumlu müdür ve öğretmenlerle birlikte, toplu yunus parkı ziyaretinin yapılmaması çağrısında bulundu.
Kamuoyundan gelen tepkiler sonucu Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün mesajlaşma platformu üzerinden okul müdürlerine şu mesajı gönderdiği ve toplu gezinin iptal edildiği duyurusunu yaptığı öğrenildi: “Değerli arkadaşlar, ara tatil etkinlikleri arasında yer alan yunus parkı ziyareti etkinlik planından kaldırılmıştır. Öğrencileri ve velileri yönlendirmemeniz önemle rica olunur”.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü düzeyinde hatanın düzeltilmesini olumlu karşıladıklarını belirten Kenney, okulların bu mesajı dikkate alarak yunus parkına gezi düzenlemeyeceklerini umduklarını belirtti. Kenney, halihazırda hayvan esaretinden para kazanan tesislere yönelik mücadelelerini sürdürürken, bundan sonraki süreçte aynı zamanda Bodrum’daki okulların çocukları bu tür ticari işletmelere götürmemeleri için okul yönetimlerine ulaşmayı ve ilçe düzeyinde farkındalık çalışmalarını artırmayı planladıklarını vurguladı.
“Benim tatilim, hayvanların esareti olmasın”
Yunuslara Özgürlük Platformu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Bodrum’la ilgili görüşmeler sürerken, hafta başında “Benim tatilim, hayvanların esareti olmasın” başlığıyla yayınladıkları mesajda, hem velilere hem de MEB’e seslenerek, “hayvanların temel yaşam haklarının tanınmasına ve çocukların ahlaki gelişimine dair” yetişkinlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Platform, hayvan esareti ve sömürüsünün çocukların gözünde normalleştirilmemesini, “empati yoksunu bu tür deneyimlerin devlet eliyle çocuklara dayatılmamasını” istedi.
Yayınlanan mesajda şu talep ve çağrılara yer verildi: “‘Hayvan sevgisi aşılama’ ve ‘hayvanları tanıtma’ gibi masumane gerekçelerle bakanlığın, il ve ilçe eğitim müdürlüklerinin hayvan hapishanelerine verdiği desteği kınıyor, çocuklara empati yoksunu bir deneyimi dayattıkları için acilen bu tesisleri programdan çıkartarak hatalarını düzeltme çağrısı yapıyoruz. Okul müdürleri, öğretmenler ve ailelere ise, hayvanların ömür boyu hapse mahkum edildiği, eğitimler ve gösteriler sırasında derin fiziksel ve psikolojik travmalara maruz bırakıldığı ve antidepresanlar ile zorla ayakta tutulduğu bu işkence merkezlerine çocuklarını götürmemelerini, bu tür toplu geziler düzenlenmesi halinde, milli eğitim müdürlüklerine ve okul müdürlerine tepkilerini dile getirmelerini istiyoruz.”
İstanbul Barosu da harekete geçti
Yunuslara Özgürlük Platformu ve HAKİM’in çağrısına bir destek de İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden geldi. Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelik hazırlanan dilekçede, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan rapora atıfta bulunularak “Esaret altında tutulan ve eziyet gören hayvanlar üzerinden para kazanan ticari işletmelerin Sayın Bakanlığınızın müdürlüklerince desteklenmesi hayvan haklarına ve devlet politikasına aykırılık taşımaktadır” denildi.
Dilekçede, bu tür tesislere yönelik gezilerden bir an önce vazgeçilmesi ve imzalanan protokoller varsa feshedilmesi talep edildi. Aynı zamanda hayvan esaretinden para kazanan bu tesisler yerine, “Hem çocuklara hayvan sevgisi aşılamak, hem de gerek çocuklar, gerekse hayvanlar için büyük bir kazanç ve etkileşim imkanı sunmak için bakımevi/barınak ziyaretlerinin artırılması, kuş gözlem gezileri gibi doğada yapılacak faaliyetlerin önerilmesi” istendi.
Marmaris de iptal etti
Geçtiğimiz günlerde Marmaris’teki yunus parkının kapatılması için, Muğla Barosu Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu’nun desteğiyle iki günde 2.500’den fazla imza toplayan Marmaris Hayvan Hakları Derneği (MAHAKDER) de, Marmaris VeliDer ile birlikte, ilçelerindeki yunus parkı ziyaretinin iptal edilmesi ve programlarda yer almaması için Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle irtibata geçti.
Müdürlüğün konuya duyarlılık gösterdiğini belirten MAHAKDER Başkanı Tülay Yıldız, yunus parkı ziyaretinin ilçe müdürlüğü tarafından programa dahi alınmamış olduğunu, VeliDer üzerinden paylaşılan programda yunus parkına yer verilmediğini öğrendi. Yıldız, aynı zamanda İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan’ın, dernek olarak açtıkları imza kampanyasına destek vereceğini de vurguladı.
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Öztürk, geçtiğimiz günlerde MAHAKDER’in kampanyasına imzasıyla destek vererek, basına yönelik demecinde, “Şahsım ve belediye olarak bu parkın kapatılması için seferber olduk” demişti.
Marmaris’teki yunus parkının kapatılması için mücadele veren derneklerden biri olan Marmaris Çevrecileri Derneği de, geçtiğimiz aylarda yunus parkını sualtından görüntülemiş, görüntüleri yetkililerle ve kamuoyuyla paylaşmıştı.