We have not yet been able to get an official answer to our applications concerning the 3 dolphins that were brought to the dolphin park in Bodrum Güvercinlik in December 2011.
Due to this, as a result of a reply message from the public and press relations department of Bodrum Municipality, this time we have to direct our applications/petitions to the Mumcular Municipality in Bodrum. Another agency that also has the official responsibility is the Bodrum Provincial Directorate of Food Agriculture and Livestocks. They are both obliged to respond to our lawful information requests.
You too can send the text below to the addresses right at the bottom, and get information concerning the dolphins’ situation, and express your personal reactions. Do not forget to add the date, your name-surname and your ID number (if applicable). Otherwise your applications will not be officially processed.
We will not allow Bodrum-Güvercinlik dolphinarium to be re-opened and we will use all our legal rights to prevent this. You can follow the Bodrum case on our pages.
(Thanks to Paul William Forrester for this particular translation)
* * *
BİLGİ EDİNME METNİ ve GÖNDERİLECEK ADRESLER
Tarih:
Konu: Bodrum Güvercinlik’teki yunus parkına getirilen 3 yunus hakkında
(Başvurumuz, BİMER’e de iletilmiştir)
BODRUM İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
MUMCULAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
MUĞLA İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. MUĞLA VALİLİĞİ
BODRUM SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI
27.12.2011 tarihinde bize ulaşan yazılı bir ihbar sonucu, Bodrum Güvercinlik’teki yunus parkının Kaş’a taşınan 4 yunusla birlikte boşalmasının hemen ardından, Bodrum’a 3 yunusun transfer edildiği ve yakın zamanda da farklı deniz memelilerinin getirileceği bilgisini aldık. EK 1’deki fotoğraflar da 27.12.2011 ve 28.12.2011 tarihinde çekilmiş ve başvuruma ek olarak sunulmuştur.
08.12.2011 tarihinde Bodrum – Güvercinlik’teki yunus parkı boşaltılmış, 4 yunus Kaş’a taşınmıştı. Kaş’taki yunus parkının yeniden açılmaması için büyük bir protesto kampanyası başlatılmış, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’dan, Bodrum’daki parkın ruhsatı ve statüsü hakkında bilgi almak amacıyla Yunuslara Özgürlük Platformu üyeleri, iki farklı e-mail yoluyla bilgi istemişti (EK 2).
Ancak 09.01.2012 tarihinde Bodrum Belediyesi Basın Halkla İlişkiler biriminden gelen resmi yanıtta, Güvercinlik’teki yunus parkının tüm sorumluluğunun, Mumcular Belediyesi’ne geçtiğine dair bir bilgi geldi (EK 3).
Geçtiğimiz yaz, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’daki yunus parkının iş yapmayacağına ve bir daha Bodrum sınırlarında yunus parkı açılmayacağına dair duyurusunu, Alman hayvan hakları örgütü ProWal ve WDSF aracılığıyla uluslararası kamuoyuna yapmıştı (EK 4).
Ancak bu sözün, Bodrum’daki yetkili kamu kurumları tarafından tutulmadığını görüyoruz.
Bu bilgiler ışığında, Bodrum’daki parkın işletilmesi ve ruhsatlandırılması sürecinde asıl rol oynayan Bodrum İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne ve Mumcular Belediyesi’ne resmi bilgi edinme başvurumu yapıyorum. Aşağıdaki sorularımın, bilgi edinme kapsamında, yetki ve sorumluluk alanlarına göre, her bir ilgili kurum tarafından detaylı bir şekilde yanıtlanmasını talep ediyorum:
1. Bodrum’a getirilen yunuslar kaç adettir ve nereden, hangi yunus parkından veya ülkeden getirilmiştir? Yakın zamanda başka deniz memelilerinin gelmesi planlanmakta mıdır?
2. Bodrum’a getirilen yunuslar ithal edildiyse, CITES’in zorunlu tuttuğu menşei ve taşıma belgeleri var mıdır? Varsa menşei belgelerinin birer kopyasının tarafımıza gönderilmesini talep ediyorum. Yunusların cinsiyetleri ve yaşlarına dair tüm bilgilerin paylaşılmasını talep ediyorum.
3. Bodrum Güvercinlik’teki yunus parkının statüsü, resmi durumu nedir? İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirken, hangi ticari faaliyet kapsamında ruhsat verilmiştir, ruhsat tahsisinde hangi bakanlık ya da kamu birimi yetkilendirilmiştir? Ruhsat süresi ne kadardır ve ruhsat başvurusu hangi şirket/kişi tarafından yapılmış, işletmesi kime aittir? Ruhsatın bir kopyasının tarafıma sunulmasını talep ediyorum.
4. Yunuslar hangi şirkete aittir? Hangi şirket tarafından getirilmiştir? Kaş’taki Yunfo ve Whale Turizm Ltd. Şti. ile bağlantısı nedir?
5. Yunusların şehirler-ilçeler arası taşınması sırasında, hangi yasa maddelerine göre işlem yapılmıştır; yunuslar ne şekilde taşınmıştır? İl ve ilçe Tarım Müdürlükleri’nin, bu transferden bilgisi var mıdır, Bakanlığı temsilen yetkili kişiler transfer sırasında görev almış mıdır?
6. En önemlisi de, bu yunusların transferi ve götürüldüğü işletme, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Türkiye’nin de imza attığı uluslararası Bern Sözleşmesi hükümlerince nasıl “yasal” kabul edilmektedir ve buna nasıl izin verilmektedir? Tüm bu süreç, 5199’un temel maddelerine ve Bern Sözleşmesi’nin de istisnai maddelerine (madde 9) dahi aykırıdır. Parka getirilen yunus türleri, Bern Sözleşmesi Ek Liste II’deki “kesin koruma altına alınan fauna türleri” arasındadır ve bu türlerin ticareti ve taşınması yasaktır. Aynı şekilde yetkili kurumlar, bu tesislere izin vererek T.C. Anayasası’nın 90. maddesini çiğnemektedir.
7. Son olarak, Bern Sözleşmesi’nce özel koruma altındaki bu türlerin “istisnai” kullanımları hakkında tarafların “Daimi Komiteye her iki yılda bir rapor” göndermesi zorunlu kılınmıştır. Bu raporlar gönderilmiş midir? 2011 ve 2011 öncesindeki tüm raporların birer kopyasının tarafımıza ek olarak sunulmasını, gönderilmesini rica ediyoruz.
Bu bağlamda, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında, yukarıdaki soruları temel alan başvurumun değerlendirilmesini ve yasal süre içerisinde konuyla ilgili tarafıma geri dönülmesini talep ediyorum.
Saygılarımla,
İsim-Soyad:
T.C. Kimlik No:
EK 1 – 27.12.2011 ve 28.12.2011 tarihli fotoğraflar (Bodrum-Güvercinlik’e getirilen yunuslar)
EK 2 – 15.12.2011 ve 29.12.2011 tarihli Mehmet Kocadon’a gönderilen iki ayrı mektup
EK 3 – BODRUM BELEDİYESİ HALKLA İLİŞKİLER BİRİMİ YANITI
http://www.yunuslaraozgurluk.com/yunuslar-bodrum-mumcular-ilgilidir
from: Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü info@bodrum.bel.tr
to: dgezgin
date: 9 January 2012 09:41
subject: Yunuslar hakkında
T. C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından 03 Ağustos 2011 tarihiyle belediyemize gönderilen karar yazısıyla Güvercinlik Köyü Gökçeler Mevkii, Mumcular Belediyesi sorumluluk alanına alınmıştır.
Söz konusu yunus merkezi bu tarih itibari ile Mumcular Belediyesi’nin sorumluğuna geçtiği için sınırlarımız dışında bırakılan bu merkezle ilgili bir girişimde bulunmamız olanaksızlaşmıştır.
Saygı ile bilginize sunarız.
BODRUM BELEDIYESI Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Tel: 0 252 316 7718
Fax: 0 252 313 9356
EK 4 – Mehmet Kocadon’un ProWal ve WDSF’ye Mayıs 2011’de yaptığı açıklama
http://www.haberte.com/news_print.php?id=87239 (haber bağlantısı)
EK 5 – HAYVANLARI KORUMA KANUNU
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5199.html
EK 6 – ULUSLARARASI BERN SÖZLEŞMESİ
http://cevrehukuku.net/index.php/sozlesmeler/65-bern
* * *
GÖNDERİLECEK ADRESLER
info@mumcular.bel.tr, mumcularbelediyesi@gmail.com, info@tarim.gov.tr, bilgiedinme@tarim.gov.tr, bilgiedinme@basbakanlik.gov.tr, bilgi@basbakanlik.gov.tr, islemler.illeridaresi@icisleri.gov.tr, mahalli@mahalli-idareler.gov.tr, yerelidareyon@hotmail.com, mahalli@icisleri.gov.tr, bimer@basbakanlik.gov.tr, info@mugla-tarim.gov.tr, mugla.bodrum@tarimnet.gov.tr, mugla@icisleri.gov.tr, ozel.kalem@kulturturizm.gov.tr, sgb@kulturturizm.gov.tr, tursab@tursab.org.tr, hukuk@tursab.org.tr, info@bodrum.bel.tr, baskan@bodrum.bel.tr, yazi@bodrum.bel.tr, bodrum@bodrum.gov.tr, fen@bodrum.bel.tr, imar@bodrum.bel.tr, zabita@bodrum.bel.tr, bodrum@icisleri.gov.tr