Hayvanları Koruma Kanunu’nda geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikler, kamuoyunda yanlış biliniyor. Yunus parkları hiç yasaklanmadı ve kapatılmadı. Yunusların esareti ve kanlı ticaret devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta Marmaris Onmega Dolphin Park yunus gösteri merkezinde, esir tutulan bir yunus daha yaşamını yitirdi. Bu ölüm, aynı tesiste yakın zamanda yaşanan 4. yunus ölümüydü. Bu ölümler kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.
Yunuslara Özgürlük Platformu’nun bu tesis hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladıktan sonra, birçok kullanıcıdan benzer yorumlar geldi. Çünkü sanılanın aksine, insanlar yunus parklarının yasaklandığını ve mevcut parkların da kapatıldığını sanıyordu.
Hayvan sömürüsüne verdikleri desteği gizlemek için kamuoyunu yanıltmaya, kandırmaya çalışan siyasilere ve bürokratlara karşı, hayvanların sesini duyurmaya çabalayan Yunuslara Özgürlük Platformu, yunus parkları gerçeğini sosyal medya hesabından paylaştığı bilgisel ile anlatmaya çalıştı.
Öykü Yağcı: ‘Binlerce Yunus Yakalanıp, Dünyanın Dört Bir Yanına Satılıyor’
Yunus Parkları Hiç Kapatılmadı
İşte yunus parkları ile ilgili gerçekler:
1- 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda 2021 yılında yaptıkları değişiklikle, hayvan sömürüsü üzerinden sürdürdükleri kanlı ticarete 10 yıl daha süre verildi.
2- Yasaklanan tek şey yenilerinin kurulması. Güncellenen yasanın Ek Madde 2’sinde, “Hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulması yasaktır.” denildi. Ancak Türkiye’de zaten 9 yunus parkı var. Avrupa’da en çok yunus parkı olan ülke Türkiye.
3- Ayrıca “Mevcut işletmeler, herhangi bir nedenle eksilen hayvan sayısını tamamlama, artırma, şube açma gibi yollarla kapasite artırımına gidemez, üretim yapamaz, Bakanlık izni olmadan işletme hakkını devredemez.” ibaresi eklendi. Ancak 12 yıldır Tarım Bakanlığı ne tutsak hayvan sayısını ve türlerini biliyor, ne de bağımsız denetim yapıyor. Yeni yunusların getirilip getirilmediği kontrol dahi edilmiyor.
4- Yasaklara uymayan hayvan hapishanelerine getirilen para cezası ise, tek bir (sözde) terapi seansından en az 4-5 bin euro alan, tek bir yunusu 150 ile 300 bin dolardan satışa çıkaran bir endüstri için caydırıcı bile değil: “Bu madde belirtilen yasaklara aykırı davrananlara hayvan başına 25.000 TL idari para cezası verilir.”
‘Yunusla Terapi İnsan ve Hayvan Sömüren Bir Yöntem’
Kaynak: K2 Haber