Uluslararası İstanbul Vegfest 3-4 Temmuz’da Zoom’da

Uluslararası İstanbul Vegfest, bu yıl da Covid-19 önlemleri sebebiyle 3-4 Temmuz tarihlerinde internet üzerinden düzenlenecek. Yurtiçinden ve yurtdışından 50’den fazla konuşmacının katılacağı festival; 9 panel ve 3 atölyenin yanı sıra müzik performansı, müzikli masal dinletisi ve ödüllü belgesel gösterimiyle Türkiye’den ve dünyadan 14 hayvan hakları örgütü ve sağlık kuruluşunun organizasyon paydaşlığında gerçekleştirilecek.

15 Haziran 2021, İstanbul – Türkiye’de veganlık bilincinin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdüren Vegan Derneği Türkiye (TVD), 3-4 Temmuz’da video konferans uygulaması Zoom üzerinden uluslararası vegan festival düzenliyor. Covid-19 önlemleri sebebiyle bu yıl bir kez daha internet üzerinden ücretsiz gerçekleştirilecek olan Uluslararası İstanbul Vegfest 2021, festival ile özdeşleşmiş olan #YaşamaŞansVer sloganı ile veganizmi anlamak ve hayvan hakları mücadelesine katkıda bulunmak isteyen herkese bir kez daha kapılarını açıyor.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festival; Türkiye’den Yunuslara Özgürlük Platformu, VEGvorous, Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi (BurHak), YTÜ Vegan ve Vejetaryen Topluluğu, Vegan Kortej, Hayvanlara Adalet Derneği (HAD), Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin; yurtdışından da ilk kez Animal Rebellion, PETA, Rights for AR Advocates (RARA), Plant-Based Health Professionals ve Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi’nin (PCRM) organizasyon paydaşlığında, V-Label ve VegFund sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

İki gün boyunca Türkiye’den ve dünyadan ilham veren pek çok ismi internet üzerinden ağırlayacak olan festivalde tüm oturumlar profesyonel tercümanlar aracılığıyla eşzamanlı olarak Türkçe ve İngilizce’ye çevrilecek. Oturumlar arasında paylaşılacak anketler aracılığıyla izleyiciler geribildirim yapabilecek ve oturum sonunda konuşmacılara soru sorabilecek.

Hayvan özgürlüğü ve iklim adaletinden Seaspiracy ve Etin Cinsel Politikası’na

Veganizm felsefesini geniş kitlelere ulaştırarak toplumsal adalet çemberini genişletmeyi hedefleyen festival, Türkiye ve dünya çapından vegan aktivistleri, yönetmenleri, tıp doktorlarını, sanatçıları, akademisyenleri, hukukçuları ve sporcuları bir araya getirerek etkili çalışmaları, örnekleri ve deneyim paylaşımlarını yaygınlaştırma imkanı sunuyor.

Festivale katılacak yabancı isimler arasında “Etin Cinsel Politikası: Feminist Vejetaryen Eleştirel Kuram” gibi çığır açan pek çok kitaba imza atan feminist vegan aktivist, yazar Carol J. Adams, Netflix’te halen gösterimde olan “Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo” gibi ses getiren belgesellerin yapımcısı aktivist ve yazar Kip Andersen ve Hayvan Kurtuluşu Cephesi’nden (ALF) Ronnie Lee ve Roger Yates gibi ilk kez Türkiye’deki bir festivalde izleyiciyle buluşacak isimler dikkat çekiyor.

Hem iklim hem de hayvanlar için adaleti savunan Animal Rebellion’dan James Özden, hayvan özgürleşmesi hareketinde sosyal medya örgütlenmelerini inceleyen gazeteci, teknik yazar ve dijital medya uzmanı Christopher Sebastian, her beden ve her yaşta sağlık mottosuyla bitkisel beslenmeye odaklanan pediatrist Dr. Yami Cazorla-Lancaster, PETA’nın türcülük karşıtı çalışmalarını Doğu Avrupa’da sürdüren Petya Petrova ve Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi’nden (PCRM) bitkisel beslenmenin sağlığa faydaları konusunda dünya çapında örnek gösterilen çalışmalar yapan Dr. Hana Kahleova ile uzman diyetisyen Susan Levin de programda yer alıyor.  

Akademi, hukuk, aktivizm, edebiyat ve sinemada türcülük

Türkiye’den katılacak konuşmacılar da çok geniş bir yelpazede türcülük karşıtı mücadeleyi büyütmeyi amaçlayan oturum formatları ve konu başlıklarıyla festivalin temelini oluşturuyor.

İklim akvizminin önemli isimlerinden yazar, akademisyen, gazeteci ve Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, veganlık ve sağlık arasındaki ilişkiye dair ürettiği ilgi çekici bilimsel içerikleriyle tanınan göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Suat Erus, bitkisel beslenmenin fiziksel ve ruhsal sağlığa faydalarını her fırsatta dile getiren Prof. Dr. Hakan Şentürk ve hak temelli adalet mücadelelerinde bütüncül bir yaklaşımı benimseyen Vegan Kortej’den Arzum Kalfa, yarım saatlik oturumlarla festivalde yer alacak.

Hande Semercioğlu ve Nihan Semercioğlu “Dünyayı Yedik”, Anıl Ercan da “Vegan Tariflerim” yemek atölyeleriyle pratik, lezzetli ve uygun fiyatlı vegan mutfaktan örneklerle izleyicilerle buluşurken, Aslı Alpar, Bengisu Akyürek ve Arel Talu da söyleşi ve atölye formatında aktivizmi resmetmeyi konuşacak.  

Panel oturumlarında izleyicilerle buluşacak konuşmacılar ise şöyle:

  • Hak Mücadelelerinde Türcülüğün Yansımaları: Emre Özfetiş ve Sezen Kutup
  • Vegan Sporcular / Etik ve Beslenme: Ahmet Yeşil, Meryem Polat Güratan ve Rojda Sezer
  • Veganizm, Hayvan Özgürlüğü ve Marksizm: Doğukan Dere, Gizem Haspolat ve Pınar Kayışoğlu
  • Çocuk Edebiyatı ve Filmlerinde Türcülük: Sara Adakan ve Tuba Büdüş
  • Hayvan Hakları Hukuku / Sömürüsüz Düzeni Savunmak: Barış Karlı, Elçin Aybek ve Tuğçe Berber
  • Türcü Tarih Yazımı / Şehrin ve Çeviri Bağlamında Dilin İnşası: Doç. Dr. Ayten Alkan, Arş. Gör. Dr. Fulya Marmara, Aleyna Doğan
  • Sosyal Medyada Vegan Aktivizm: Melike Dirikoç, Melih Kosif ve Elif Taştekne
  • Üniversite Vegan Toplulukları / Sorunlar, Çözümler ve Aktivizm: Hatice Akça (YTÜ VVT), Serenay Sabırlı (İEÜ Yaşam Kolektif) ve Zeynep Çakıcı (Hacettepe Vegan)

Vegan Çiftlik ve 73 İnek ile vegan organik tarım

Yakın zamanda son filminin yapım aşamasında Rooney Mara ve Joaquin Phoenix gibi vegan oyuncular ile çalışan yönetmen Alex Lockwood, bütçesiz çektiği BAFTA ödüllü 73 İnek (73 Cows) belgeseliyle festivalin söyleşi ve film gösterimi kısmında yer alacak. Vicdanıyla savaşı sonunda yıllardır yaptığı hayvancılığı geride bırakıp vegan organik tarıma yönelen belgeselin ana karakterleri Jay ve Katja Wilde da söyleşiye katılarak deneyimlerini aktaracak.

Film gösteriminden hemen önce, İzmir-Foça’da vegan ve ekolojik prensiplerle işletilmeye başlanan Vegan Çiftlik’in ve insan sömürüsünden kurtarılmış olan tavuk, horoz, kaz, hindi ve bıldırcın gibi kuşların bilinmeyen öykülerini Elif Telciler ve Yusuf Unay anlatacak.

Caz molası ve blues eşliğinde masal dinletisi

Yoğun festival programının öğle molalarında müzisyen ve solist Rana Bulut canlı caz performansıyla, vegan aktivist Onur Tekşen ile yazar Öykü Tekşen de müzikli masal dinletisiyle festivali zenginleştirecek. 

3 ve 4 Temmuz’da 10:00 – 22:00 saatleri arasında internetten gün boyu ücretsiz izlenebilecek festivalin katılımcıları ve detaylı program akışı festival web sitesi https://vegfest.istanbul adresinde. Festivale katılım bilgileri ise çok yakında festivalin sosyal medya hesapları olan @vegfestist’de paylaşılacak.

INS | https://www.instagram.com/vegfestist/

TW | https://twitter.com/VegFestIst

FB | https://www.facebook.com/VegFestIst

YT | https://www.youtube.com/c/VeganDernegiTurkiyeTVD/playlists