İsveç’teki yunus parkı kapatılıyor

İsveç Stockholm’deki Kolmården Hayvanat Bahçesi, tesis içindeki yunus parkının kapatılacağını açıkladı. Halihazırda afalina türü 12 yunusu tutsak eden tesisin faaliyetlerine son vereceğini açıklaması, İsveç’te yunus ve balina esaretinin biteceği anlamına geliyor.

Ülkedeki hayvan hakları grupları, esaret altındaki yunuslar başka tesislere nakledilene kadar yunus parkının faaliyette kalacağını belirtiyor. Ancak bu durum, çok büyük ihtimalle, yunusların bir hapishaneden diğerine nakledilmesi demek.

Oysa tutsak hayvanlar için deniz içi rehabilitasyon alanları gün geçtikçe artıyor.

Deniz memelilerinin esaret altında yaşadığı fiziksel ve psikolojik tahribat bazılarının doğal yaşam ortamlarına dönmelerine engel olsa bile, bu koruma alanlarında insan sömürüsünden uzak bir şekilde hayatlarının geri kalanını geçirebilirler. Doğaya dönebilecek durumda olanlar da, rehabilitasyon merkezlerinde gerekli doğal yeteneklerini yeniden kazandıktan sonra denize bırakılabilir.

Türkiye’den Tom ve Misha’nın özgürlüğe yolculuğu dahil olmak üzere, dünya çapında bunun pek çok örneği var.

İskandinavya’nın en büyüğü olan hayvanat bahçesi, İsveç’in güney doğu kıyısında, Norrköping’in yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.

Kolmården Hayvanat Bahçesi’ndeki yunusların bir kısmının Küba ve ABD sularından canlı yakalandığı biliniyor. Yunuslar tüm yıl boyunca kapalı klorlu havuzlarda tutuluyor.

1969’da Marine World adlı yunus parkının açılmasından bu yana tesiste en az 60 yunus öldü.

Hayvanat bahçesinde yunuslar dışında diğer yabani hayvanlar da tutsak ediliyor.

Hayvan esaretinin Türkiye’de ve dünya çapında tamamen son bulması umuduyla mücadeleye devam.


​Kaynaklar: Dolphin Project, WDC, Marine Connection ​